נתקלתי עכשיו בסטטוס של איזה מותג שלא נזכיר את שמו (בכל זאת נכנסה כבר שבת וזה), שסיפר על השינויים בפייסבוק והתייחס אל הפייסבוק כנקבה – “פייסבוק שוב שינתה פניה”. משהו במשפט צרם לי, למרות שנראה לי שזה הגיוני. הלא פייסבוק היא רשת חברתית, ולכן פייסבוק היא נקבה. כבעלת תואר בארכיאולוגיית השפה העברית (מאוניברסיטת שקר כלשהו כמובן), חובבת משחקי מילים וגרפומנית עם תעודות, תהיתי מה נכון לומר:
- פייסבוק היא רשת חברתית גדולה [לוגית, נקבה עושה לי הגיון]
- הפייסבוק שוב קרס לי [מוזיקלית, זכר נשמע יותר טוב]
השתמשתי בכלי הלא-ברור-מגדרית הזה, וכתבתי סטטוס (כן כן, בפייסבוק!) ובו שאלתי “פייסבוק, זה זכר או נקבה?” שבעים תגובות ושעתיים מאוחר יותר נראה לי שמצאתי את התשובה. נועה פלג קשרו, בעלת תואר מאוניברסיטה אמיתית (בניגוד אלי) נתנה את ההסבר שגרם למוח שלי להבין שגם זכר הוא נכון לוגית ולא רק מתנגן טוב. וזו תשובתה:
בדרך עלו כל מיני דעות: על כך שהפייסבוק היא נקבה והיא די שרמוטה (כולם מלייקקים לה, וכל היום “נכנסים” אליה), או שהפייסבוק הוא זכר בודד ועלוב (כשהוא מבודד – ללא צמד המילים “רשת חברתית”), או שזה בכלל תלוי-קונטקסט. זה שם פועל או שם תואר? זה בכלל עצם, או שאולי זה הנושא?
אחרי שראיתי שהדעות חלוקות הגעתי למסקנה שמדובר באנדרוגינוס. פייסבוק זה גם וגם. מישהו החליט שזה לאו דווקא אומר אנדרוגינוס – זכר ונקבה זה גם סקס. בקיצור זיון שכל אחד גדול. עכשיו החלטתי לפתוח את הנושא לדיון שהחל בסטטוס בפייסבוק גם לטובת אנשים שלא חברים שלי או לא עוקבים אחרי בפייסבוק (מעכשיו זה אפשרי, ממש ציוצי), גם מתוך עניין רב בפלורליזם – מכל מלמדי השכלתי, וגם כי למרות תשובתה המלומדת של נועה, אני עדיין לא שלמה עם כך שפייסבוק זה עצם גבר. אז מה דעתכם?
אגב, שמתם 3> שההבדל בין תשובה לתגובה זה ש.ג? מזל שיש את מי להאשים 🙂
ועוד אגב, אחרון מבטיחה: הידעתם? השימוש באינטרנט לפייסבוק עבר את השימוש לפורנו, כך גם לפי הצ’ק-אינים
הגר, גם אני לא משוכנעת שפייסבוק זה זכר 🙂 הרבה מהנורמות שאני עובדת לפיהן בתרגום נקבעו מזמן, וזה שאני נדרשת ליישם אותן בתרגום הטכני לא אומר שהייתי מיישמת אותן בחיים. וישנן כמובן גם הדרישות של כל לקוח. מיקרוסופט למשל דורשת לתרגם את Double-click כלחץ פעמיים, ובכך בעצם גורמת לכפילות כאשר צריך לתרגם את Click twice, פעולה שהמשמעות שלה בפועל שונה לחלוטין. אני הרבה יותר מעדיפה את “לחץ לחיצה כפולה” ל-Double-click על אף הסרבול שבכך. שיא השיאים עם מיקרוסופט הוא השימוש ב”שינה” למצב “Sleep” ו”מצב שינה” ל-“Hibernation” (פעם הם היו מתרגמים זאת “שנת חורף”). את לא יודעת בכמה משפטים של מדריכים למשתמש שני המצבים הללו מופיעים יחד, ואת רק יכולה לתאר לעצמך כמה זה מבלבל כשזה מופיע במערכת עצמה. בקיצור, נורמות לחוד, ומה שאני חושבת עליהן לחוד 😉
ותודה כמובן על האזכור, לכבוד הוא לי! 🙂
כיף לחזור לשמוע מהאקטיביסטית מס’ 1 ברשת